Polska bez klatek

Jednym z naszych najważniejszych programów w ramach nawiązywania współpracy z korporacjami jest „Polska bez Klatek”.

W ostatnich latach nasza macierzysta organizacja z Niemiec – Albert Schweitzer Stiftung (ASS) – prowadziła tę kampanię w swoim kraju i odegrała tam kluczową rolę, nakłaniając większość niemieckich firm z branży spożywczej do rezygnacji ze sprzedaży i wykorzystywania jaj (w tym produktów jajecznych) z chowu klatkowego.

W swoich działaniach na rzecz zakończenia chowu klatkowego ASS przyjęła także bardziej globalne podejście. Współpracowała z amerykańską organizacją The Humane League, prowadząc działania mające na celu uzyskanie od giganta spożywczego Mondelez globalnego zobowiązania do rezygnacji z produktów pochodzących z chowu klatkowego. Co więcej, ASS rozpoczęła negocjacje ze wszystkimi niemieckimi sieciami supermarketów aktywnymi na arenie międzynarodowej, w tym także obecnymi w Polsce. Do tej pory wszystkie duże sieci zobowiązały się do rezygnacji z produktów chowu klatkowego w każdym kraju, w jakim prowadzą swoją działalność.

Obie organizacje Alberta Schweitzera należą do koalicji Open Wing Alliance, której organizacje członkowskie zmieniają przemysł spożywczy na całym świecie.

Polska musi być częścią tego ruchu. Mimo wielu osiągnięć innych organizacji w ostatnim czasie, prawie 72% polskich kur nadal jest zamkniętych w klatkach. Od czasu wprowadzenia unijnego zakazu chowu bateryjnego w 2012 r. żyją one w ulepszonych klatkach o powierzchni 750 cm2 na kurę, co stanowi już nie zaledwie stronę formatu A4, ale stronę A4 powiększoną o format pocztówki. Co więcej, nadal istnieje możliwość importowania jaj z chowu bateryjnego z zagranicy. Fundacja Alberta Schweitzera będzie bazowała na wiedzy fachowej niemieckiego zespołu w swojej kampanii mającej na celu zakończenie ery klatkowej dla kur w Polsce.

Rezygnacja z chowu klatkowego to zaledwie pierwszy krok

Przejście z jaj z chowu klatkowego do jaj ściółkowych, z wolnego wybiegu lub organicznych to zaledwie pierwszy krok. Niestety warunki, w jakich kury nioski żyją w tych systemach, są często dużo gorsze, niż konsumenci sobie wyobrażają. Nadal są one dalekie od dobrostanu, nie pozwalają na wiele naturalnych zachowań i mogą powodować ogromny stres oraz choroby. Dlatego też rozmawiamy z firmami także o wykorzystywaniu roślinnych zamienników jaj.

Transparentność

Aby dowiedzieć się, które firmy w poszczególnych sektorach zobowiązały się do rezygnacji z jaj i/lub produktów jajecznych pochodzących z chowu klatkowego, prosimy kliknąć w poniższe zdjęcia:

Podziel się

Back to top